Over Rotterdam

Best of Rotterdam Holland Hefbrug Lonely Planet

Waarom Rotterdam?

Rotterdam is een stad die altijd in beweging is. Of het nu gaat om architectuur, creativiteit, horeca, festivals, sport events, onderwijs & onderzoek, techniek, sociaal vlak of de haven: Rotterdam is vernieuwend. Jaarlijks dienen zich nieuwe ontwikkelingen aan en regelmatig openen nieuwe restaurants, (coffee)bars en clubs hun deuren, op spannende plekken. Gerenommeerde musea en kunstinstellingen, zoals museum Boijmans van Beuningen en de Kunsthal, blijven boeien met spraakmakende tentoonstellingen. En ook het winkelsegment blijft niet achter: het shoppingaanbod groeit met de dag en loopt uiteen van internationale, high-end modezaken tot aan coole (design)winkels met producten van eigen bodem.

Het moderne Rotterdam is een jonge, veelzijdige, dynamische stad. Een broedplaats voor creativiteit. Thuis van de grootste Europese haven. Trendsetter op vele vlakken. Kortom: in Rotterdam is altijd wel iets te beleven. Het is een stad die boeit, bruist en bloeit. Waar plek is voor iedereen. En waar ‘the sky’ letterlijk ‘the limit’ is.

Over Rotterdam

Rotterdam is de toekomst!!! Nadat Rotterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog volledig plat gebombardeerd is werd de stad een doek voor visionaire architecten zoals Rem Koolhaas.  Het resultaat is een verzameling experimentele gebouwen omringd door het overgebleven historisch erfgoed. Begin 2016 opent Museum Rotterdam op de nieuwe vaste locatie in het Timmerhuis (ontworpen door Rem Koolhaas) haar deuren. Ook in 2016 komt de rechtstreekse treinverbinding tot stand tussen Londen en Amsterdam, deze zal ook stoppen in Rotterdam. Met bekroonde architectuur zoals hotels, restaurants, café’s, clubs, attracties, sport- en culturele evenementen, musea en bedrijvenparken is Rotterdam heel erg interessant geworden voor zowel zakenreizigers als vakantiegangers.

Steeds meer toeristen komen naar Rotterdam. Zij ervaren de drukte van de stad, leren het Rotterdamse karakter van de bewoners kennen en genieten van de vele rijkdommen en mogelijkheden in de stad.

Toekomst van Rotterdam

‘Wij komen uit Rotterdam, we zullen blijven gaan’ verscheen op een bord slechts enkele dagen nadat de stad werd verwoest door luchtbombardementen op 14 mei 1940. Dit resolute motto typeert het karakter van Rotterdam en haar inwoners op vele manieren. Er wordt uitgelegd hoe een bruisende metropool letterlijk op de gebombardeerde ruïnes werd gebouwd. De havenstad, waar nu zo’n 170 verschillende nationaliteiten helpen met het creëren van een open en kosmopolitische sfeer. En waar het resolute doorzettingsvermogen van de Rotterdammers nog steeds de motor is van de voortdurende innovatie van de stad.

Trendsetter
Rotterdam staat synoniem voor innovatie, zowel in architectuur, de creatieve sector als in de haven. Het is vaak een trendsetter. Denk maar aan het Maasvlakte II-project, de uitbreiding van de haven in de zee, en aan de architectonische hoogstandjes op de Kop van Zuid. De stad aan de Maas is de thuisbasis van vele toonaangevende architectenbureaus, met inbegrip van Rem Koolhaas ‘OMA en de MVRDV en ZUS praktijken. Rotterdamse universiteiten, onderwijsinstellingen en kenniscentra, inclusief het vlaggenschip Erasmus Universiteit, hebben een internationale reputatie voor hoogwaardig onderzoek en onderwijs.

Wereld Haven Stad
De haven blijft een integraal onderdeel van Rotterdam, met meer dan 400 jaar van handel en scheepvaart succes. Rotterdam, Wereld Haven Stad, heeft de grootste haven van Europa waardoor het de poort naar het Europese vasteland maakt. Per jaar worden maar liefst 450 miljoen ton goederen vervoerd via de haven van Rotterdam om in de behoeften te voorzien van ongeveer 350 miljoen consumenten.

Toekomstige innovatieve projecten
Rotterdam slaapt nooit, is voortdurend bezig. Enkele nieuwe projecten:

* Floating farm: Floating Farm is een stabiele productie boerderij waar dagverse zuivelproducten worden geproduceerd, ook is er een high-tech living lab, waar een aantal Nederlandse technologie partners onderzoek doen naar een beter voedsel productieproces, afvalverwerking en waterzuivering. Ze onderzoeken actief de productie van voedergewassen voor de koeien en doen onderzoek naar urine en mestverwerking.

* Bobbing forest: Het dobberende Bos zal vooral worden gemaakt van reeds bestaande materialen. Twintig oud zeeboeien uit de Noordzee worden verstrekt door Rijkswaterstaat, het agentschap van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Deze zeeboeien zijn geschikt voor het vervoer van levende bomen en laten de seizoensgebonden schoonheid op het water zien. De bomen zullen worden geschonken door het Bomendepot, een boom opslagruimte van de gemeente Rotterdam. Iedere keer dat een deel van de stad wordt gerenoveerd, moeten bomen worden verplaatst. In het verleden zouden deze bomen zijn vernietigd; Tegenwoordig slaat de afdeling Openbare Werken ze op in het Bomendepot totdat er een nieuwe bestemming wordt gevonden. Bomen dragen ook bij aan een meer duurzame stad en helpen de gemeente klimaatdoelstellingen te bereiken.

Vandaag de dag is Rotterdam een jonge, multi-culturele en dynamische stad. Een broedplaats voor creativiteit. De thuisbasis van de grootste haven van Europa. Trendsetter op tal van gebieden. Kortom, er is altijd wel iets te beleven in Rotterdam. Rotterdam is booming, levendig en wordt nooit saai. Waar er ruimte is voor iedereen. En waar ’the sky echt the limit’ is.

Markthal Rotterdam Best of

Rotterdam – Stad van de architectuur

Rotterdam is een pionier waar het architectuur betreft. De stad is internationaal bekend om haar gedurfde moderne gebouwen. De beroemdste architect is Rem Koolhaas en zijn OMA praktijk. Zijn ontwerp van het grootste gebouw van Nederland, De Rotterdam, bleek een sensatie in binnen- en buitenland. De Rotterdam werd voltooid in 2013 en is een complete stad in de stad: in de drie torens bevinden zich luxe appartementen, een hotel, kantoren en, op de begane grond, bars en restaurants die een prachtig uitzicht hebben over de Maas. Het is een krachtig statement over Rotterdam, wat bevestigt dat het een levendige, groeiende metropool is.

De Markthal
Twee andere recente architectonische hoogtepunten, de Markthal en het nieuwe Rotterdam Centraal Station zijn te vinden aan de andere kant van de Maas. De Markthal heeft wat voor Nederland uniek is, een mix van woningen, een dagelijkse markt en restaurants en bars: op de markt verdieping zijn er 100 high-end kraampjes met verse producten, terwijl zich in de de enorme boog over de markt luxe appartementen bevinden. De binnenkant van de boog is versierd met de muurschildering, Horn of Plenty, door Arno Coenen. Zijn immense grootte, 11.000 vierkante meter, is het grootste kunstwerk van Nederland en wordt ook wel de Sixtijnse Kapel van Rotterdam genoemd.

Rotterdam Centraal Station
Het nieuwe Rotterdam Centraal Station kan met recht het visitekaartje van de stad worden genoemd. De entree is ruim en heeft een gevel volledig gemaakt van glas, die veel licht geeft. De hal en de 30-meter brede reizigerspassage is een moderne toegangspoort naar de stad. Door het hoge schuine dak met lichtkoepels is er optimaal daglicht inval. De hal biedt toegang tot metro, RandstadRail en de ondergrondse fietsenstalling.

Wereld erfgoed
Rotterdam heeft veel te bieden naast zijn ultra-moderne architectuur. Opmerkelijke vooroorlogse gebouwen zijn het Stadhuis, Het Witte Huis (The White House – Europa’s eerste ‘wolkenkrabber’), de Sint Laurens kerk en het 17e-eeuwse Schielandshuis, terwijl de innovatieve 20-eeuwse architectuur wordt vertegenwoordigd door werken zoals de van Nellefabriek, de beroemde kubuswoningen van Piet Blom, de Euromast en de Erasmusbrug van Ben van Berkel. De New Orleans en de Maastoren wolkenkrabbers werden gebouwd in de 21e eeuw. Zij zijn respectievelijk het hoogste flatgebouw en het hoogste kantoorgebouw in Nederland.

De Van Nelle Fabriek, door de architecten Brinkman en Van der Vlugt, is een schoolvoorbeeld van de functionalistische ‘Nieuwe Bouwen’ (New Construction) stijl en werd bekroond met een plaats op de UNESCO Wereld Erfgoedlijst in 2014.

Internationale bezienswaardigheden

Diverse architectonische trends en ontwikkelingen van Rotterdam worden regelmatig gemeld in de internationale media. The New York Times zet de stad op de tiende plaats van de ’52 Places to Go ‘lijst, daarbij verwijzend naar de Rotterdamse “first class architectuur”. De Rough Guide had ook architectuur in gedachten toen hij zijn lezers adviseerde om Rotterdam te bezoeken. Onlangs werd Rotterdam als 5e geplaatst op de lijst van steden van  ‘Best in Travel 2016’ van Lonely Planet en Best European City door de British Academy of Urbanism!

Robin Unlimited Rotterdam Festival Dunya

Rotterdam’s talloze recreatiemogelijkheden

Rotterdam never sleeps, there is always something going on. Elk jaar worden er nieuwe, originele festivals gelanceerd. Steeds openen er nieuwe restaurants, food markten, bars, café’s en clubs op spannende locaties. Toonaangevende musea en kunstinstellingen, zoals het Museum Boijmans Van Beuningen, de Kunsthal en het Nederlands Fotomuseum Rotterdam, blijven de aandacht trekken met spraakmakende tentoonstellingen. En ook het aanbod van mogelijkheden om te winkelen groeit met de dag, van beroemde internationale modewinkels tot lokale design winkels.

Central Station Rotterdam Inside

Bereikbaarheid van Rotterdam

Rotterdam is heel gemakkelijk te bereiken met het vliegtuig, de trein, bus en auto. De stad heeft een eigen vliegveld, Rotterdam Den Haag Airport. Er zijn voldoende gratis parkeerplaatsen voor touringbussen in het centrum van Rotterdam.

Bereikbaarheid per vliegtuig
Rotterdam is zeer gemakkelijk te bereiken met het vliegtuig. Vanaf 317 steden in 104 landen naar Schiphol of Rotterdam Den Haag Airport: Weg- en spoorverbindingen tussen Schiphol en Rotterdam zijn uitstekend. Het duurt slechts 27 minuten om te reizen met de Thalys of de Intercity van Schiphol naar Rotterdam Centraal Station. Vluchten vanaf Rotterdam Den Haag Airport vliegen op 40 Europese bestemmingen. De luchthaven ligt op slechts 15 minuten met de taxi of auto vanuit het centrum van Rotterdam. Je kunt ook gebruik maken van de Randstadrail of het openbaar vervoer.

Bereikbaarheid per trein
Rotterdam is ook per trein makkelijk te bereiken. Hoge snelheidstreinen zoals de Thalys en de Intercity Direct (voorheen Fyra) stoppen op Rotterdam Centraal Station, net als de binnenlandse Intercity treinen.

Bereikbaarheid per boot
Er zijn goede veerdiensten tussen Rotterdam en Groot-Brittannië. Stena Line schepen varen van Harwich naar Hoek van Holland wat op slechts 30 minuten rijden van Rotterdam ligt. P & O Ferries varen van Hull naar Rotterdam Europoort waar De Jong Tours bussen klaar staan om u rechtstreeks naar Rotterdam te brengen.

Bereikbaarheid per auto
Rotterdam is gemakkelijk te bereiken met de auto of bus vanuit elke richting: de stad is omringd door een goed netwerk van belangrijke wegen en er zijn handige Park & Ride punten.

Parkeren in Rotterdam
Er zijn tientallen openbare parkeerplaatsen in Rotterdam. Bij de meeste kun je betalen op verschillende manieren: met contant geld, pin of creditcard.

Park & Ride plaatsen
Park & Ride plaatsen bevinden zich vaak aan de rand van de stad. Hier kunnen automobilisten hun auto parkeren om hun reis per openbaar vervoer voort te zetten. Hier heb je wel een OV chipkaart voor nodig.

Kenteken parkeren
Met kentekenparkeren voer je bij de parkeerautomaat het kenteken van je auto in en nadat je de parkeertijd hebt bepaald en betaald kun je direct je weg vervolgen. Een bonnetje achter de autoruit behoort dan tot de verleden tijd.

Parkeren met mobiele app
In Rotterdam en nog 140 andere Nederlandse steden kun je ook mobiel parkeren. Hiervoor heb je wel een app nodig die je eerst moet installeren en moet registreren. We raden 1 van de volgende 5 apps aan: ANWB Parkeren, Sms-parking, Yellowbrick, Parkmobile and Park-line.

Openbaar Vervoer
Het is gemakkelijk om in Rotterdam te reizen met de bus, tram, metro of watertaxi. Het Rotterdamse openbaar vervoer bedrijf heet de RET. Je hebt een OV-chipkaart nodig om van de metro, tram of bus diensten gebruik te maken. De chip kaarten kun je kopen bij de verkoop en informatiepunten en bij betaalautomaten op metrostations, maar ook bij andere verkooppunten bijv. bij Primera winkels, Ticketautomaten op NS-stations, Supermarkten, Bruna’s of via ov-chipkaart.nl/webwinkel. Voor een openbaar vervoer kaart voor al het openbaar vervoer in Rotterdam en heel Nederland, kan je een TripKey kaart bestellen via www.tipkey.nl.

Naast het openbaar vervoer, zijn er ook tal van taxistandplaatsen, waar de taxi’s (auto, fiets-riksja’s en tuk tuks) al op klanten staan te wachten.

Delfshaven Rotterdam

Rotterdam stadscentrum

Centrum
Het centrum van Rotterdam is de toegangspoort tot de stad en de thuisbasis van vele internationale bedrijven en multinationals. Het gebied gonst door de constante stroom van mensen die komen en gaan, het doet een beetje denken aan New York. Rotterdam Centraal Station is nieuw symbool van het centrum van Rotterdam.

China Town
West-Kruiskade is een lange winkelstraat in het centrum van Rotterdam met winkels uit alle hoeken van de wereld, van Chinees tot Surinaamse winkels, en van de Nederlandse slager tot de Turkse bakker. De vele multiculturele restaurants en snackbars maken het de ideale plek om een exotisch hapje te eten. Het gebied wordt vaak aangeduid als China Town vanwege de vele Aziatische inwoners en bedrijven.

Maurits Kwartier
Exclusieve modeboetieks, luxe schoenenwinkels, hippe kappers en charmante lunchrooms. Dat is het Mauritskwartier, een gebied waarin Parijse chic en Rotterdamse no-nonsense samensmelten. Niet voor niets staat het Mauritskwartier bekend als hét gay district van Rotterdam! De flamboyante winkels worden afgewisseld met populaire gay bars, zoals Strano en De Regenboog.

Lijnbaan Kwartier
In 1954 was de Lijnbaan de eerste autovrije winkelstraat van Europa. Nu, 60 jaar later, kun je hier nog steeds winkelen, alsmede in de Beurstraverse, ook wel koopgoot genoemd. In het Lijnbaankwartier ligt ook het Schouwburgplein, een opvallende verschijning door de bijzondere kunst die op het plein geplaatst is. Op het plein ligt de Stadsschouwburg, megabioscoop Pathé en je vindt er diverse eetgelegenheden. De uitgaansmogelijkheden in het Lijnbaankwartier zijn veelzijdig met gezellige restaurants, kroegen en barretjes in overvloed. Je vindt er bovendien enkele toonaangevende theaters en clubs. Een van de bekendste uitgaansgelegenheden van Rotterdam ligt in deze wijk: Off Corso

Laurens Kwartier
Het Laurenskwartier is het oudste stadsdeel van Rotterdam. Het gebied ligt ingesloten tussen de Coolsingel en de Lijnbaan met de Koopgoot aan de westkant en het Blaak aan de zuidzijde. De wijk is het bekendst vanwege de Binnenrotte waar iedere dinsdag en zaterdag traditiegetrouw een van Nederlands grootste warenmarkten plaats vindt en waar de Markthal sinds 2014 staat. Een belangrijk herkenningspunt in het Laurenskwartier is de Grote Sint Laurenskerk, een van de laatste overblijfselen uit het vooroorlogse Rotterdam. Hoewel ook deze kerk zwaar beschadigd raakte tijdens de tweede wereldoorlog, is deze sinds 1968 weer volledig gerestaureerd.

Waterfront
De waterkant van Rotterdam is beroemd om zijn kleine havens. De haven Oude Haven is veruit de meest populaire. Al 25 jaar is het de perfecte plek voor een hapje en een drankje bij het water met uitzicht op de vele ouderwetse schepen.

Kop van Zuid & Katendrecht
De Kop van Zuid was ooit een druk schiereiland in de haven. Vandaag de dag, na een complete make-over, heeft het gebied een internationale uitstraling en is het de plek waar mensen naar toe gaan om plezier te hebben. Cultuur en keuken zijn de twee krachten op de huidige Kop van Zuid. De restaurants in de omgeving van het Deliplein plein in de wijk Katendrecht worden ook aanbevolen.

Scheepvaart Kwartier
De maritieme geschiedenis van Rotterdam is overal te zien in de romantische Scheepvaart wijk. Het gebied is vandaag de dag vooral bekend om zijn restaurants, cafés en bars. Een favoriete locatie is het uit 1894 stammend pakhuis, het Westelijk Handelsterrein, tegenwoordig een uniek complex van pakhuizen onder een glazen overkapping, bestaande uit galeries met moderne kunst, restaurants met gerechten uit alle windstreken en winkels met een verrassend aanbod

Museum Kwartier
Het Museumkwartier is een dynamisch gebied waar zich tal van musea, kunstinstellingen en galeries bevinden. De straten hebben hier een culturele uitstraling en creatieve innovatie is nooit ver weg. Dit geldt met name voor de Witte de Withstraatstraat, wat een populaire bestemming is om uit te gaan en waar de kroegen tot in de vroege uurtjes open zijn.

Lloyd Kwartier
Hier voel je de ongebreidelde Rotterdamse werklust en energie op z’n best. Een plek van hard werken, maar ook hard genieten. Vroeger was het hier een komen en gaan van passagiersschepen met emigranten van en naar het verre Oosten. Het is getransformeerd tot een eigentijds woon- en werkgebied met veel creatieve bedrijvigheid. In de monumentale pakhuizen, oude havenmonumenten en moderne gebouwen zijn veel ontwerpbureaus, reclamemakers, architecten, fotografen en audiovisuele bedrijfjes te vinden.

Historisch Delfshaven
Historisch Delfshaven Rotterdam is ontstaan in het jaar 1389 en daarmee het oudste stukje Rotterdam. Tegenwoordig is Historisch Delfshaven het bruisend middelpunt van Rotterdam waar lekker eten & drinken, uitgaan, terrasjes, stadswandelingen en kunst & cultuur hand in hand gaan. Het feit dat zowel Piet Hein, André van Duin en Neelie Kroes er hun voetstappen hebben liggen geeft direct de kracht maar ook de veelzijdigheid weer van dit mooie pittoreske deel van Rotterdam.

History Rotterdam

Geschiedenis van Rotterdam

De geschiedenis van Rotterdam begon bij huidige Binnenrotte. Hier werd een dam gebouwd op de rivier de Rotte in 1270 en is een klein vissersdorp ontstaan. Handel en scheepvaart bloeide, waardoor ‘Rotterdam’ snel groeide. Tussen 1866 en 1872 wordt de Nieuwe Waterweg gegraven, een directe scheepvaartverbinding met de Noordzee tussen Rotterdam en de Hoek van Holland. Na het openstellen van de Nieuwe Waterweg begint de onstuimige groei van Rotterdam. Op 14 mei 1940, tijdens de Tweede Wereldoorlog, wordt het gehele centrum van Rotterdam gebombardeerd en veranderd in een smeulende puinhoop. Als herinnering aan de ramp markeren de speciale rode straatverlichting de omvang van de verwoestende brand die door het bombardement ontstaan is.

Slechts 2 weken na de oorlog rolden de inwoners van Rotterdam de mouwen op en gingen aan het werk: twee weken na de oorlog, zo begon het proces van de wederopbouw. De stad had de moed om radicaal te breken met het verleden en maakte een gedurfde keuze voor een ruime stadsplanning en moderne architectuur. De keynote was licht, lucht en ruimte. Rotterdam is tot op de dag van vandaag trendsetter gebleven, door ervoor te zorgen dat de stad de ultra-moderne uitstraling houdt. De voortdurende innovatie is nog een typisch voorbeeld van de bevolking van Rotterdam. De skyline van de stad wordt over de hele wereld geprezen als een lofzang op de moderne architectuur.

Port of Rotterdam Harbour

Feiten en cijfers van Rotterdam

* Met meer dan 600.000 inwoners is Rotterdam de op één na grootste stad van Nederland.
* Het meest populaire evenement is ABN AMRO Marathon Rotterdam met 930.000 bezoekers.
* De meest populaire attractie is Diergaarde Blijdorp met ca. 1,5 miljoen bezoekers.
* Het werd opgericht in 1270 en kreeg in 1340 stadsrechten.
* De ergste ramp voor de stad vond plaats op 14 mei 1940. Op die dinsdag tijdens het eerste jaar van de Tweede Wereldoorlog, werd vrijwel het gehele oude centrum van Rotterdam verwoest in de Rotterdamse bombardement.
* De haven van Rotterdam is de grootste van Europa en de op 4 na grootste in de wereld.
* De jaarlijkse overslag van de haven van Rotterdamse is zo’n 465 miljoen ton. Hiermee is de Rotterdamse haven de grootste haven van Europa. Het havengebied omvat 12.500 ha havengebied (land & water, waarvan circa 6.000 ha bedrijfsterreinen). De totale lengte van het havengebied is ruim 40 kilometer. Jaarlijks bezoeken circa 30.000 zeeschepen en 110.000 binnenvaartschepen de haven.

Natural History Museum Rotterdam

Leukste dingen om te doen in Rotterdam

– Beklim de Euromast
– Bezoek de prachtige dierentuin Blijdorp
– Check de tentoonstellingen in Museum Boijmans van Beuningen
– Geniet met een biertje van het uitzicht op de haven in de Rotterdam Fenix Food Factory
– Voel je vrij in het Arboretum Trompenburg
– Ontdek de werled in het Wereldmuseum
– Huis Sonneveld
– Nederlands Fotomuseum op de Kop van Zuid
– Plaswijckpark, leuk voor jong en oud
– Kunsthal
– Ontdek de haven van Rotterdam met de Spido
– Futureland Maasvlakte 2
– Het Natuurhistorisch Museum

Leukste dingen om te zien in Rotterdam

– Rotterdam Centraal Station
– Markthal met het enorme kunstwerk op het plafond
– De Oude Haven of Delfshaven
– Terras aan de Maas in De Rotterdam
– Kubuswoningen

Leukste plekken om naartoe te gaan in Rotterdam

– Witte de Withstraat
– Markthal Rotterdam
– Het Park bij de Euromast
– Feyenoord Stadion (De Kuip)
– Rondleiding SS Rotterdam
– Winkelen op de Meent, Koopgoot, Lijnbaan, Van Oldenbarneveltstraat, Oude Binnenweg and Nieuwe Binnenweg

Wil je nog meer informatie over deze mooie en bruisende stad?

Mail naar info@rotterdamexperience.com, bel +31(0)6 498 69 004 of vul onderstaand contactformulier in.

Contact form:

  Company

  Name* (required)

  E-mail* (required)

  Phone* (required)

  Subject* (required)

  Your message


  Photo museum Rotterdam