Rotterdam Fietsstad 2018
Rotterdam aast op de felbegeerde titel van de Fietsersbond om Rotterdam Fietsstad 2018 te worden. Tenminste, wel als het aan het Rotterdamse College, onder aanvoering van fietswethouder Pex Langenberg, ligt. De stad trekt 6 miljoen euro uit om het gebruik van de tweewieler te stimuleren. De stad wordt er groener van, lost het probleem van leegstaande winkels op en lokt ook nog eens nóg meer toeristen naar de stad.
Maar, zo vraagt u zich misschien af, waar gaat dat geld eigenlijk heen? Wat verandert er? Vijf vragen, vijf antwoorden.
1. WAT VERANDERT ER?
Simpel gezegd komt het neer op: meer fietspaden, meer fietsroutes en meer fietsstallingen in Rotterdam. Met het in de grond slaan van de eerste paal van de nieuwe fietsgarage bij Blaak wordt er vandaag weer een stap gezet. Dat is niet het enige. Ook worden de omliggende fietsroutes van de binnenstad naar de wijken aangepakt, zodat fietsers niet hoeven om te rijden. Daarnaast komt er meer ruimte voor wachtende fietsers bij het verkeerslicht.
2. WAT VERANDERT ER IN DETAIL?
Fietsstallingen worden aantrekkelijker gemaakt met faciliteiten, zoals oplaadapparaten voor elektrische fietsen en leenbuggy’s. Er komen experimenten met tijdelijke pop-up stallingen, leegstaande winkels en meer parkeerplaatsen in de stallingen en op straat voor bijzondere fietsen als bakfietsen.
Op bepaalde locaties komen er extra fietsnietjes (beugels) bij. Bijvoorbeeld op autoparkeerplaatsen die speciaal voor dit doel worden omgebouwd. Ook moet het mogelijk worden om een fiets mee te nemen achterop een taxi. In andere steden zoals Kopenhagen is dat al mogelijk.
Ook zullen er meer fietsverhuurpunten in de stad komen zodat toeristen even snel een tweewieler kunnen pakken om de stad te verkennen.
3. HOEVEEL MAG DIT KOSTEN?
Rotterdam trekt vooralsnog 6 miljoen uit om de veranderingen te realiseren.
4. HOEVEEL ROTTERDAMMERS PAKKEN ‘S OCHTENDS DE FIETS?
Het fietsgebruik in Rotterdam is de laatste jaren met 60 procent toegenomen. Ruim 160.000 mensen pakken dagelijks de fiets. Volgens wethouder Langenberg groeit dat aantal de komende jaren nog eens met 10 procent.
5. WANNEER MOET DIT ALLES AF ZIJN?
Het Rotterdams Fietsplan, zoals de bundel maatregelen heet, moet in 2018 af zijn.
Bron: Metronieuws.nl 2016